maanantai 26. marraskuuta 2012

Kirjainmuotit

Laitan pyynnöstä tänne blogiin pientä vinkkiä, miten liuskamaisilla kirjainmuoteilla saa helposti tehtyä sokerimassakoristeita. (toki marsipaanikin käy) Näitä muotteja on muutamia erilaisia (fontti, tyyli, koko), mutta suora linkki juuri näihin alla oleviin löytyy tästä. Tarvitset lisäksi silikonialustan/leivinpaperia, kaulimen, tomusokeria, cmc-jauhetta, hanskat sekä massan.


Sekoita cmc-jauhetta (½ tl per 125g sokerimassaa) sokerimassan joukkoon, kauli se sitten tomusokeria apuna käyttäen todella ohueksi levyksi. Ripottele tomusokeria reilusti sekä massalevyn alle että päälle ja anna koko jutun kuivahtaa noin 5 minuuttia. (Kätevän tomusokerisirottimen löydät täältä)


Paina muottia tiukasti massaa vasten ja varmista että se leikkaa ihan pohjaan saakka. Muotilla voi tietenkin samalla tehdä useammankin kirjaimen..


Poista ylimääräiset massat takaa teräväkärkisellä marsipaanityövälineellä tai tikulla. (tuo muuten unohtui ekasta valokuvasta missä kaikki tarvittavat työvälineet..)


Aseta muottiliuska pöydän reunaa vasten, taivuta aavistus taaksepäin ja näpäytä  pöytään. Muotti on joustavaa materiaalia eli kestää kyllä pientä vääntämistä =) Kirjaimen tulisi irrota ihan itekseen muotista, reunat siisteinä ja ilman jämähtämistä muottiin.


Jos kirjain ei tuolla menetelmällä irtoa, kannattaa varmistaa että massa on kuivahtanut tarpeeksi kauan, ja että tomusokeria on riittävästi niin ala- kuin yläpuolella.


Kirjaimet saa pysymään kakun päällä laittamalla nurjalle puolelle aavistus kimallegeeliä tai sivellä pintaan vettä. Pienet pinsetit tai ohut pieni palettiveitsi ovat todella näppärät valmiiden kirjainten siirtelyyn, menevät nimittäin erittäin helposti rikki.

Toivottavasti tästä oli apua =)

3 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Olenkin "hylännyt" tämänlaiset kirjainmuotit, kun tuntuivat niin hankalilta. Silikonisilla on saanut paljon paremmin tehtyä! Nyt täytyy antaa uusi mahdollisuus :)

    VastaaPoista
  2. Satunnainen vierailija27. marraskuuta 2012 klo 2.09

    Kiitos hyvästä ohjeesta. Voiko tuon CMC-jauheen jättää pois, jos antaa kuivaa kauemmin?

    VastaaPoista
  3. Satunnainen vierailija, voit jättää poiskin, mutta Cmc-jauhe myös tekee niistä kestävämpiä eli saattaa mennä ilman sitä helpommin rikki. Mutta, en itsekään aina muista sitä lisätä, ja jos varovasti siirtää niin hyvin menee =)

    VastaaPoista